dinsdag 2 september 2008

Proef Tien

Ingrediƫnten
9 tl droppoeder
1 tl salmiak
4 tl zetmeel
7 tl arabische gom
1 blad gelatine
18 tl witte kristalsuiker
Werkwijze
Deze keer heb ik geprobeerd de fouten van de vorige keer te verbeteren, maar de smaak hetzelfde te laten. Ik heb maar 1 blad gelatine gebruikt omdat we niet meer in huis hadden, en kristalsuiker omdat ik eens wilde zien of er verschil was. Voor een aantal dropjes heb ik per experiment gebruik gemaakt van 'geleihulp', een dubieus pakketje dat bij ons in de bijkeuken lag, misschien wel uit de jaren '90.
Ik heb de vorm niet ingevet en de helft toch ingepoederd met poedersuiker.
Bij deze proef eens willekeurige feitjes over drop maken:
  • Het oplossen van 7 theelepels van arabische gom in een bakje water is een hels karwei. Je moet een half uur roeren voordat de klonten er uit zijn. En dan nog zetmeel erbij!
  • De suspensie van arabische gom en zetmeel kan naar de bodem van het bakje zakken, waardoor daar een harde massa ontstaat met water erop. Het valt er nog wel met gemak doorheen te roeren, maar misschien moet ik de bovenste laag eraf scheppen en alleen de onderste gebruiken, zodat het minder hoeft in te koken.
Ik heb de ijsblokjesvorm in de koelkast gezet om te kijken of dat goed was voor de gelatine. Na 3 uur is er nog niks mee gebeurd. Het is wel koud.

Resultaat
De smaak was prima, lekker pittig en diep. Ik heb het aan veel mensen gegeven, die het allemaal erg lekker vonden.

De vorm was echter rampzalig. Na weken drogen was het nog niet hard en het is nooit echt hard geworden. Er moet meer zetmeel en gelatine bij.

Proef Negen

Ingrediƫnten
9 tl droppoeder
1 tl salmiak
2 tl zetmeel
5 tl arabische gom
1 blad gelatine
18 tl witte bastersuiker
Werkwijze
Voor de negende proef heb ik de vormpjes eindelijk afgezworen. Ik heb wel geexperimenteerd met het inpoederen van vormpjes: Ik vette twee derde van de ijsblokjesvorm in met zonnebloemolie en poederde eenderde in met zetmeel en eenderde met pedersuiker. Eenderde liet ik blank.
Ik heb ook voor het eerst gelatine gebruikt. Ik had dat eerder niet gedaan omdat mijn eerste proef zo mis ging, en ik vond dat de drop dan minder authentiek zou zijn.

Resultaat
De smaak van deze lading was prima. Lekker zoethoutig, zoet maar niet te en zout. De vorm was echter minder goed. De ingepoederde vormen droegen niets bij aan het loskomen van de drop, en omdat ik minder zetmeel en arabische gom had gebruikt door de gelatine, was de drop veel te zacht. Het bleef weken vloeibaar, en alleen de bovenste laag werd een beetje hard. Na maanden was het nog niet droog.