donderdag 21 juni 2012

Proef Vijftien

Ingrediënten
3 1/3 tl allesbinder
2 2/3 tl arabische gom
2 2/3 tl droppoeder
1/3 tl salmiak
5 tl dextrose
5 tl kristalsuiker
1 blad gelatine
Werkwijze
Dit waren drie kleinere experimenten, waarbij de allesbinder en arabische gom samen werden opgelost, de droppoeder en salmiak samen en de dextrose en kristalsuiker samen, en de gelatine later werd toegevoegd.
De eerste leverde donkere dropjes op. De tweede was met minimaal water, deze werden beige. In de derde proef lieten we suiker smelten in de oven, maar dit was niet zo'n succes, waarschijnlijk verbrand.




Resultaat

Ik heb geen idee waarom sommige dropjes zo geel waren en anderen zo donker. Dit zou met de verbranding te maken kunnen hebben. Het derde deel smaakte ook verbrand (niet afgebeeld, zwart), en anderen waren wel lekker: een beetje karamel-achtig, met de consistentie van een toffee. Niet erg zout, maar ook niet per se zoet: duimdrop-achtig. Licht Scandinavisch.


Proef Veertien

Ingrediënten
10 tl allesbinder
8 tl arabische gom
15 tl kristalsuiker
15 tl dextrose
8 tl droppoeder
1 tl salmiakpoeder
Werkwijze
Allesbinder en arabische gom samen opgelost met héél weinig kokend water. De kristalsuiker, droppoeder en salmiak apart in kokend water opgelost. De dextrose in een pannetje voorzichtig laten smelten.
Daarna alles bij elkaar in een pannetje laten indampen. Waarschijnlijk heb ik de suiker een beetje laten verbranden. Ik ben dit keer ook de gelatine vergeten.

Resultaat
Het resultaat hiervan ben ik kwijtgeraakt, dus ik weet niet hoe deze smaakten.